​Viatge a Alemanya - Més qualitat al reciclatge

Noticias del GREMIO SINDICAL PROVINCIAL DE CHATARREROS
El passat 12 de març, el Gremi, juntament amb alguns membres de la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya, va ser convidat porRetorna a un viatge a Alemanya, concretament a Dusseldorf.
Foto: grup visita Alemanya, Parlamentaris, responsables del sistema logístic del SDDR a Alemanya, Retorna i Gremi.

En aquest viatge vam poder constatar in situ la genialitat del sistema de reciclatge alemany, en el qual conviuen el sistema de recollida separada per contenidors i el sistema de dipòsit devolució i retorn.

El sistema de recollida separada és conegut per tots com a recollida selectiva i gràcies a la labor de l'administració per a la conscienciació de la població Espanya avança en la correcta direcció.

En aquest viatge hem pogut observar l'evolució del sistema, afegint un mètode, al nostre parer que competeixi l'actual i afegeix una millora palpable en la quantitat i qualitat dels materials recuperats.

Foto: mostra del producte final obtingut amb el SDDR, PET transparent.

El sistema de dipòsit alemany, és un engranatge perfecte en el qual tot envàs de beguda, exceptuant sucs i lactis, és retornat al sistema una vegada utilitzat.

Això s'aconsegueix mitjançant un dipòsit que és quantificat pels productors, que va de 8 a 15 cèntims per als envasos reutilitzables i 25 cèntims per als d'un sol ús.

El consumidor, aporta aquesta quantitat, la qual li és retornada en el moment que retorna l'envàs en qualsevol punt de venda.

Foto: etiqueta lata coca cola Zero, import del contingut: 1,09€, envàs retornable: 0,25€

Ens compten els experts que com tots els sistemes, la implantació a priori va ser qüestionada pels productors de begudes i la gran distribució però a mesura que entenia la traçabilitat, la quantitat i la qualitat del reciclat, del sistema es va anar fent popular.

El petit comerç va rebre la implantació del sistema amb recel, però van aconseguir sumar-se al carro entenent el dipòsit, com una oportunitat de negoci i fidelització, els envasos passaven de ser un mer contenidor  que el consumidor percebi com un residu, a ser matèria primera per a noves ampolles.

A Alemanya els envasos reutilitzables no van llegar a desaparèixer per amb l'increment imparable dels envasos d'un sol ús i a conseqüència de la crescuda exponencial del Littering (envasos llançats al medi natural com a escombraries) l'administració Alemanya va implantar el SDDR.

Al principi va tenir el suport d'ecologistes, gestors de residus  (per no ser imposat) i el rebuig de la distribució i les envasadores.

Actualment conviu simultàniament els sistemes de recollida manual i automàtica.

Foto: Dona usant SDDR

Foto: maquina SDDR oberta, envasos d'un sol ús.

Foto: envasos reutilitzables maquina de SDDR, separació lateral esquerra de la maquina.

El sistema diferencia clarament entre envasos reutilitzables i reciclables. Crida l'atenció que el que nosaltres entenem per reutilitzables, ampolles de vidre, que es renten i tornen a ser contenidors de líquids, a Alemanya també aquestes són de PET. Un plàstic mes gruix, que pot ser reutilitzat fins a 15 vegades. El vidre té una vida més llarga, de fins a 40 usos.

Els envasos reciclables per contra, són ampolles d'un sol ús, però no per això acaben la seva vida com a material; aquestes es processen per a obtenir uns flocs de plàstics que retornen el material a la vida en forma de noves ampolles, llaunes de llaunes usades i d'igual manera amb el vidre.

Resumint, el sistema ha funcionat sense interrupció donis del 2003 i, malgrat l'alternança política, ningú planteja la seva modificació; en tot cas, la seva ampliació a altres envasos.

Els percentatges de recuperació són pròxims al 100% i la qualitat obtinguda permet la fabricació d'envasos reciclats novament.

Foto: bala de PET 

La distribució (gran, mitjana i petita) actualment està clarament a favor perquè els genera una línia de negoci extra, els contenidors de líquids.

El sistema s'ha percebut per la ciutadania com un avanç en la reducció de la petjada ecològica d'un consum creixent.

Els envasos han desaparegut de carrers i abocadors. Amb més de 10 anys de funcionament, el SDDR, a superat les previsions més optimistes en generació de negoci, inversió i creació d'ocupació.

Perquè sentim la passió per reciclar, perquè el reciclatge evoluciona, des del Gremi donem suport a la convivència dels contenidors i el sistema de devolució, dipòsit i retorn.

Font de la notícia
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat